CITRONVÁ POLEVA (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 60 g cukru, 2 plné lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy se nechá přejít varem a pak se přidá ještě tolik jemného cukru, až je poleva dostatečně hustá. Hned se dort polévá, neboť rychle tuhne.
II. Šťáva z 1 citronu, trochu vody a 300 g práškového cukru se hodně dlouho tře a studený dort tím polije.
III. 200 g práškového cukru se dá do misky, přilévá se po troše studené vody a citronové šťávy a ½ citronu. Stále
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 70 g cukru s trochou vody se vaří až se táhne. Zatím se nechají v troubě na misce změknout 4 tabulky čokolády. V malé misce se utře 50 g másla, k němu se přidá rozehřátá čokoláda a za ustavičného míchání se po kapkách přilévá rozvařený cukr. Když je cukr vmíchán, ihned se dort polévá, při tom se naklání na všechny strany, aby se čokoláda po celé stejně rozlila. Nožem se roztírat nesmí.
II. 4 tabulky čokolády, 200 g cukru se dá vařit se ½ l vody za stálého míchání, až zhoustne tak, že se táhne. Pak se vezme z plotny a tře stále na stěnách pánvičky, až vystydne. Dort, položený na větší ploché místo nebo plechu se hned polije tak, aby se poleva stejnoměrně po celém i po stranách rozlila. Zbytky kolem dortu se seškrábnou do pánvičky a mohou zůstat i déle ležet, až se opět dělá poleva v pánvičce.
III. 70 g čokolády a 70 g cukru se rozvaří s trochou vody, každé zvlášť. Poté se slije dohromady, nechá ještě povařit a míchá až je to vlažné, načež se dort polije.
IV. 70 g čokolády, 220 g cukru, 4 lžíce vody a kousek másla se vaří na husto za stálého míchání, poleva se vlije na dort a rychle rozetře
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA NA DROBNÉ CUKROVÍ (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: 300 g cukru se vaří v 1/3 l vody, až se dělají bublinky. Na misku do trouby se dají rozehřát 2 tabulky čokolády, svařený cukr se po troše do ní přilévá a hodně tře. Utřenou polevou se potírá drobné cukroví, kdyby tuhla, dá se s miskou na plotnu ohřát
KÁVOVÁ POLEVA (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: Na misku se dá 250 g cukru, k němu se po lžíci přidává silné černé kávy, až je z toho hustá kaše. Vše se ½ hodiny tře.
BÍLÁ POLEVA (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: 300 g mletého cukru, 3 lžíce horkého mléka, 1 lžička rumu (rumové nebo citronové příchuti) se utře do hladka.
POMERANČOVÁ POLEVA (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: I. O pomerančovou kůru se otře 40 g cukru, který se utluč a poseje. Pak se přidá z 1 pomeranče a z ½ citronu šťáva, 200 g jemného cukru. Je-li husté, přidá se trochu vody a hodně dlouho tře, až je hmota hladká.
II. Šťáva z ½ velkého pomeranče, 3 lžíce teplé vody, 150 – 200 g jemného cukru se dobře utře na hladkou polevu. Stačí na polití středního dortu.
RUMOVÁ POLEVA (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Na misce se tře 200 g cukru, 2 lžíce rumu, z ½ citronu šťáva, asi 3 – 4 lžíce vody asi 15 minut, až je lesklá a přiměřeně hustá.
II. 120 g cukru se tře s několika lžícemi hork vody a 1 lžící rumu asi ¼ hodiny, až je poleva hladká a lesklá.
OVOCNÁ POLEVA (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi ¼ l šťávy ze zavařeného ovoce, třešní, hrušek, angreštu nebo jiného ovoce se dá vařit. Do několika lžic studené šťávy zamíchá se 1 ½ lžíce maizeny nebo jiné škrobové moučky a vlije se do vařící, nechá se za stálého míchání přejít varem. Dort nebo koláč pokladený ovocem se polije teplou, hustou šťávou, stejnoměrně rozetře a nechá zchladnout. Stačí jen tenká vrstva, aby ovoce bylo ponořeno.
BÍLÝ LED (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: 200 g cukru se tře se 2 bílky, až zbělí a led hodně nabude.
CITRONOVÝ LED (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: do bílého, dobře utřeného ledu ze 2 bílků se vycedí po kapkách šťáva z ½ citronu a tře se ještě ¼ hodiny.
MANDLOVÁ OZDOBA (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: dvě hrsti mandlí se oloupají a jemně ustrouhají. Přidá se jeden bílek, dle potřeby cukru, aby bylo tuhé těsto. To se rozválí, malými formičkami vypichují vzorky (lístky, hvězdičky atd.), jimiž se tmavou polevou politý dort zdobí. Přidáním potravinářské barvy se tístko libovolně přibarví.
HUSTÝ LED KE ZDOBENÍ STŘÍKAČKOU (Recept z třicátých let minulého století)
POSTUP PŘÍPRAVY: 250 g cukru se tře s 1 bílkem z čerstvého vejce tak dlouho, až kapka na papíře se nerozbíhá. Když počíná houstnout, přikapává se za stálého tření lžička silného octa. Na červeno se obarví troškou potravinářského barviva nebo alkermesové šťávy.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,98 | Hodnotilo: 1351 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA